Papier scheuren

Ben je op zoek naar een leuke manier om met een grote groep aan de slag te gaan rondom de conditie organiseren? Dan is dit spel een leuke optie. De boodschap is dat het maken van afspraken slechts beperkt werkt. Je hebt ook altijd contact nodig. Het is een kleine energizer die je vooraf of tijdens een bijeenkomst kunt doen. Hoe groter de groep hoe leuker de werkvorm.

Doel van het spel

  • Een leuk intermezzo: even iedereen laten staan en iets leuks laten doen
  • De beperkingen van werkafspraken en spelregels duidelijk maken

Spelverloop:

Zorg dat alle aanwezigen een leeg vel A4 papier hebben. Dit kun je bijvoorbeeld vooraf op of onder de stoel leggen van de aanwezigen.

Geef vervolgens een korte introductie: “we gaan oefenen met samenwerken en laten de beperking zien van goede werkafspraken”. Geef vervolgens de aanwijzingen:

  • Mag ik jullie vragen te gaan staan en tweetallen te maken. Blijf je over dan kun je aansluiten bij een tweetal. Ga als tweetal (of drietal) met de ruggen tegen elkaar staan. Ik geef jullie zo vijf simpele werkinstructies. Ik wil dat jullie goed luisteren en deze zo goed als mogelijk uitvoeren.
  • Geef de volgende instructies en wacht na iedere instructie een paar seconden): a) vouw het papier dubbel, b) scheur links uit het midden een klein rondje, c) vouw het papier nogmaals dubbel, d) scheur rechtsboven een stuk uit het papier, e) scheur onder in het midden een vierkantje uit.
  • Draai nu weer naar elkaar en vouw het papier open. Houd je papier omhoog en kijk of er veel verschil tussen jou vel zit en dat van je buurman en anderen.
  • Stel vervolgens plenair de vraag: hoe kan het dat iedereen wat anders heeft? Ik heb jullie toch allemaal vijf eenvoudige instructies gegeven? De werkafspraken waren toch helder?

Je zult zeker te horen krijgen dat de instructies niet helder genoeg waren. Die kun je natuurlijk makkelijk pareren: als dat al niet lukt voor een vel papier en scheuren en vouwen; hoe moet dat dan in een complexe samenwerking? Wat zou nog meer kunnen helpen?

De oefening leidt tot veel dynamiek en luchtigheid. Daarnaast is het een mooie manier om de beperkingen van afspraken en contracten te bespreken. Samenwerken vraagt ook om afstemming en interactie.

Benodigdheden

  • Iedere deelnemer een leeg A4 vel
Lees meer