Bouw en Infra

Samenwerking is een belangrijke voorwaarde voor het verwezenlijken van de enorme opgaven op het gebied van de aanleg, het onderhoud en de verduurzaming van de bouw en infrasector. Of het nu gaat om het vergroten van de levensduur van onze wegen, het renoveren van kademuren en bruggen of het versterken van onze dijken voor “droge voeten”. Samenwerken is noodzakelijk.

Gek genoeg worden op veel plekken contract- of organisatievormen gekozen die samenwerking moeilijk maken. We willen bijvoorbeeld zo gelijkwaardig mogelijk optrekken, maar kiezen dan voor een dichtgetimmerd contract met prikkels die vooral het eigen belang in de hand werken. Of we kiezen voor een organisatie met een hele strakke hiërarchie met weinig ruimte voor innovatie.

En ook bij nieuwe, nu populaire samenwerkingsvormen als bouwteams, innovatieschappen of allianties blijft samenwerking in de praktijk weerbarstig. Goede samenwerking kent namelijk geen blauwdruk. Samenwerken moeten we als partners met elkaar vanaf de start van een project verkennen. En als je eenmaal van start bent, betekent samenwerking ook vaak gedoe. We hebben een loyaliteit naar onze eigen organisatie en we hebben een loyaliteit naar het project. Opdrachtgevers en marktpartijen hebben verschillende culturen, tegengestelde belangen en andere werkwijzen. Dan moeten we ook nog een goede manier vinden om kosten en risico’s te verdelen. En wat te denken van de politieke perikelen of tumult in de omgeving van het project. Dit alles schreeuwt om samenwerking.