De kick van samenspel

Muzikaal samenspel is de ultieme vorm van samenwerken. Als luisteraar in het publiek ben je ook onderdeel van dit samenspel: de muziek en de energie resoneren in de zaal. Het is vergelijkbaar met het gevoel van flow dat je in een goedwerkend team kunt ervaren. De kunst en het ambacht om te komen tot iets moois.

Dat iets fijn werkt of tot mooie dingen leidt, lijkt in onze wereld van doelmatigheid en doeltreffendheid ondergeschikt. We hebben er minder beelden bij en weinig gangbare taal om te benoemen waarom dat belangrijk is. Het past niet in het frame ‘wat gaat dat kosten’ of ‘wat levert het op’. Op zoek gaan naar de muzikale principes in ons werk gebeurt dus eigenlijk maar weinig. Terwijl die principes misschien wel het verschil maken tussen samenwerken (oef, zoeken, moetje) en samenspel (oefenen, fijn, mooi!).

Vergelijk je team bijvoorbeeld met een orkest om te sturen op meer samenspel in je samenwerking. Zo heb je de strijkinstrumenten, de koperblazers en het slagwerk. Ieder van eigen niveau, volume sterkte en persoonlijke voorkeuren in de manier van spelen. De violen, alten, celli en contrabassen vormen, met elk hun eigen stem, één geheel van strijkers. De trompetten moeten hun eigen kracht kennen om de harp haar moment te kunnen geven. In de zaal voel je de focus en verbinding op het podium die nodig is om de partituur tot leven te brengen.

Voor de wat meer harde onderbouwing van dit ‘zachte’ verhaal: meerdere onderzoeken wezen uit dat bij organisaties die door hun werknemers als ‘mooi’ werden geclassificeerd, sprake is van een toename van werkplezier, gevoel van trots en eigenaarschap en minder uitval door ziekte. Een grotere betrokkenheid binnen het werk leidt tot een hogere productiviteit en werktevredenheid. Dat klinkt mooi en is dus niet te mooi om waar te zijn. Reden genoeg om onze manier van samenwerken er meer op in te richten.

Let wel: de invulling van het repetitieproces om daar te komen, is natuurlijk doorslaggevend voor de kwaliteit van het concert. Tijdens de repetities worden de muzikale principes getraind: stemmen, beter luisteren op aanwijzingen van de dirigent, steeds beter kennen van de eigen noten en elkaars partijen, het samen steeds beter worden. Het memorabele moment waarop alles klopt: dát is de kick van samenspel.

Op naar meer ‘mooie’ samenwerkingen in samenspel dus. De hamvraag daarbij is natuurlijk: hoe zorg jij voor meer samenspel in je samenwerking? Een uitstekende vraag om eens met collega’s te verkennen. Want het start met jouw team als orkest. Zorg vooral voor wat muzikale inspiratie als startpunt van het gesprek!

Lees meer
Download
De kick van samenspel